Jak se peče domácí štěstí

muj-chleba-3Jak se peče kváskový chleba? Zvládnu to i já? * Jak souvisí pečení s domácí pohodou a ženskou plodností? * Fotoreportáž z kurzu Pečení chleba a praktické tipy * Návštěva ve škole ženských umění Živá a krásná.

Kateřina Juřenčáková je drobnou, ale energickou paní venkovské domácnosti, maminkou tří dětí a lektorkou kurzů na téma ženská plodnost a zdravá domácnost. Na snímku ji vidíte s čerstvě pečeným bochníkem a obrázkem chlebové madony. Těsto na další fotografii míchá Anička, jedna z  účastnic kurzu. Na úvodních fotografiích je mnou pečený žitno – špaldový chleba, ke kterému mě kurz inspiroval.

Katko, děkuji za kvásek!

Katka a chlebová madona100_7968

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_7964

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejdůležitější je živý a zdravý kvásek, ale také výběr mouky

100_7959

100_7951

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katka říká, že pečení chleba je jednoduché …. a že ho miluje.

Podle ní k němu potřebujete jen kvásek, mouku, vodu, sůl a kmín. A dobrou ženskou intuici, dodávám já.

Katka někdy ještě přidává hrst semínek – slunečnicových, lněných, chia – nebo oříšků.

Jak se peče domaci štestí

 

 

 

 

 

 

 

všechny přísady je důležité dobře promíchat

100_7972100_7971

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100_7976Vendula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bochník vytvarovat … ( ale jen lehce )

100_7981

 

 

 

 

 

 

 

100_7982

 

 

 

 

 

 

 

vložit do ošatky na kynutí chleba a nechat být dostatečně dlouhoudobu na teplém místě, třeba u kamen.

Je tohle jedna z nejdůležitějších fází výroby opředená různými tradicemi a kouzly.

100_7983

 

 

 

 

 

 

 

V kurzu jsem následně začaly s pečením těsta, které kynulo už od rána a které Katka vložila do  rozpálené trouby. Katčin tip: Rozpalte troubu včetně plechu na maximum – 250 – 270 °C

Mezitím jsem jedly a pily – i výbornou domácí levandulovou limonádu ( na ní jsem také dostaly recept ). A povídaly si chlebové příběhy.

100_7945

 

 

 

 

 

 

 

A proběhlo několik dalších magických úkonů – třeba zapařování chleba v troubě.

Domem se začala linout neodolatelná vůně.

Víte, jak se pozná, že chleba je už upečený? Zaklepejte na něj

100_7991

 

 

 

 

 

 

 

A to už je bochník chleba hotový.  Katka do dala na kovovou mřížku "vydýchat".

100_7992

 

 

 

 

 

 

 

Dlouho jsme nevydržely čekat … přes všechna varování matek a babiček, že chleba se nesmí jíst teplý……namazaly jsem ho máslem, medem nebo jen tak

a za chvíli byl bochník nakrájený na půlkrajíčky pryč

100_7995

 

 

 

 

 

 

 

Tohle je chleba, který Katka upekla druhý den ráno, z těsta, který jsme zamíchaly v kruhu Živá a krásná:

náš chleba upečeno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktické tipy:

FB skupina pro sdílení receptů a zkušeností: PecemPecen.cz

E-book zdarma Jak upéct svůj první křupavý chleba: www.pavlavtroube.cz

Pivní chleba: http://www.pazitka.cz/ostatni/kvaskovy-chleb-psenicno-zitny-pivni/

Potřeby pro pečení: www.vseprochleba.cz

Kde kupuje Katka mouku: v rodinném mlýně Bohutín u Příbrami

( nemají webové stránky, najdete na FB )

Děkuji Katce za úžasný kurz pečení kváskového chleba, ale také za možnost nahlédnout do kuchyně rodiny Juřenčákových a pochopit podstatu jejich domácího štěstí.

Víc o programu Školy pro Ženy Živá a krásná v Dobřichovicích u Prahy a v Mladé Boleslavi najdete na www.zivaradost.cz

Text: Iveta Kučerová, foto: Iveta Kučerová, Katka Juřenčáková (1) a Lenka Chuchutová (10)

Obrázky z kuchyně účastnic kurzu Živá a krásná – Pečení kváskového chleba s Katkou

kynuti-chleba nakrajeny-chlebachleba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvoření a foto: Vendula Petrová (1,2) + Libuše Stupavská (3)

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Kurzy
Transparentní účet

Transparentní účet pro Živou radost: 661888/5500

Sledujte nás
Facebook