Jak se peče kváskový chleba? Zvládnu to i já? * Jak souvisí pečení s domácí pohodou a ženskou plodností? * Fotoreportáž z kurzu Pečení chleba a praktické tipy * Návštěva ve škole ženských umění Živá a krásná.
Kateřina Juřenčáková je drobnou, ale energickou paní venkovské domácnosti, maminkou tří dětí a lektorkou kurzů na téma ženská plodnost a zdravá domácnost. Na snímku ji vidíte s čerstvě pečeným bochníkem a obrázkem chlebové madony. Těsto na další fotografii míchá Anička, jedna z účastnic kurzu. Na úvodních fotografiích je mnou pečený žitno – špaldový chleba, ke kterému mě kurz inspiroval.
Katko, děkuji za kvásek!
Nejdůležitější je živý a zdravý kvásek, ale také výběr mouky
Katka říká, že pečení chleba je jednoduché …. a že ho miluje.
Podle ní k němu potřebujete jen kvásek, mouku, vodu, sůl a kmín. A dobrou ženskou intuici, dodávám já.
Katka někdy ještě přidává hrst semínek – slunečnicových, lněných, chia – nebo oříšků.
všechny přísady je důležité dobře promíchat
bochník vytvarovat … ( ale jen lehce )
vložit do ošatky na kynutí chleba a nechat být dostatečně dlouhoudobu na teplém místě, třeba u kamen.
Je tohle jedna z nejdůležitějších fází výroby opředená různými tradicemi a kouzly.
V kurzu jsem následně začaly s pečením těsta, které kynulo už od rána a které Katka vložila do rozpálené trouby. Katčin tip: Rozpalte troubu včetně plechu na maximum – 250 – 270 °C
Mezitím jsem jedly a pily – i výbornou domácí levandulovou limonádu ( na ní jsem také dostaly recept ). A povídaly si chlebové příběhy.
A proběhlo několik dalších magických úkonů – třeba zapařování chleba v troubě.
Domem se začala linout neodolatelná vůně.
Víte, jak se pozná, že chleba je už upečený? Zaklepejte na něj
A to už je bochník chleba hotový. Katka do dala na kovovou mřížku "vydýchat".
Dlouho jsme nevydržely čekat … přes všechna varování matek a babiček, že chleba se nesmí jíst teplý……namazaly jsem ho máslem, medem nebo jen tak
a za chvíli byl bochník nakrájený na půlkrajíčky pryč
Tohle je chleba, který Katka upekla druhý den ráno, z těsta, který jsme zamíchaly v kruhu Živá a krásná:
Praktické tipy:
FB skupina pro sdílení receptů a zkušeností: PecemPecen.cz
E-book zdarma Jak upéct svůj první křupavý chleba: www.pavlavtroube.cz
Pivní chleba: http://www.pazitka.cz/ostatni/kvaskovy-chleb-psenicno-zitny-pivni/
Potřeby pro pečení: www.vseprochleba.cz
Kde kupuje Katka mouku: v rodinném mlýně Bohutín u Příbrami
( nemají webové stránky, najdete na FB )
Děkuji Katce za úžasný kurz pečení kváskového chleba, ale také za možnost nahlédnout do kuchyně rodiny Juřenčákových a pochopit podstatu jejich domácího štěstí.
Víc o programu Školy pro Ženy Živá a krásná v Dobřichovicích u Prahy a v Mladé Boleslavi najdete na www.zivaradost.cz
Text: Iveta Kučerová, foto: Iveta Kučerová, Katka Juřenčáková (1) a Lenka Chuchutová (10)
Obrázky z kuchyně účastnic kurzu Živá a krásná – Pečení kváskového chleba s Katkou
Tvoření a foto: Vendula Petrová (1,2) + Libuše Stupavská (3)